ΜΥΡΙΝΑ αρχαία ελληνική ΝΙΚΗ
Κοιτάζοντάς το θα νόμιζε κάποιος σημερινός άνθρωπος πως είναι κάποια μορφή Αγγέλου, μιας κι έτσι ονομάζονται στις ημέρες μας τα φτερωτά όντα με ανθρώπινη μορφή. Πρόκειται όμως για μια αρχαία Νίκη, όπως ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα φτερωτά όντα με ανθρώπινη μορφή στην εποχή τους.
Εδώ λοιπόν εικονίζεται η Αρχαία Νίκη Μύρινα! Αναφέρεται στην αρχαία ελληνική πόλη της Λήμνου, που κατοικήθηκε πριν την εποχή του χαλκού. Το όνομά της αναφέρεται στην κόρη Μύρινα του βασιλιά της αρχαίας Ιωλκού (περιοχή της Μαγνισίας) που έγινε σύζυγος του πρώτου βασιλιά της Λήμνου, του Θόαντα. Μια σπουδαία γυναίκα, στην οποία ο Θόαντας έδωσε το όνομά της στην πόλη οπού αποτέλεσε για τους κατοίκους της, ασφαλή ελλιμενισμό στους προϊστορικούς χρόνους. Αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την αλιεία και το εμπόριο με την ενδοχώρα. Ένας σπουδαίος πολιτισμός που εξαπλώθηκε κι ανατολικά στην Μικρά Ασία, όπου χτίστηκε κι εκεί πόλη με το όνομα Μύρινα.
Ανάπτυξη μεγίστη αποτέλεσε η γλυπτική από τερακότα με σπάνια ειδώλια, σε μια εποχή όπου ξεχώρισαν μαζί κι αυτά της Τανάγρας στην Βοιωτία κι είχαν μεγάλο ανταγωνισμό!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου