Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Νότα Κυμοθόη "Το Δημοτικό Σχολείο Ελάτειας" Αρχαιολογικό Μουσείο

Νότα Κυμοθόη:
"Το Δημοτικό Σχολείο Ελάτειας Αρχαιολογικό Μουσείο"
Το παλιό Δημοτικό Σχολείο στην Ελάτεια, Λοκρίδος κάποτε. Αυτό ήταν το Δημοτικό Σχολείο της Ελάτειας, όπου λειτουργεί τώρα ως Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ελάτεια του Δήμου Αμφίκλειας Ελάτειας στη Φθιώτιδα, με ελάχιστα ευρήματα, γιατί τα περισσότερα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή είναι στα Αρχαιολογικά Μουσεία: α) της Λαμίας, β) της Αταλάντης γ) της Χαιρώνειας δ) της Αθήνας ε) στο Νομισματικό Μουσείο της οδού Πανεπιστημίου στην Αθήνα και... Ίσως σε προσωπικές συλλογές, όπου κάποιοι τα διατηρούν για δική τους φιλοδοξία, δίχως να δίνουν τη δυνατότητα για γνώση και μελέτη άλλων.
Σε αυτό το σχολείο δίδαξαν σπουδαίοι δάσκαλοι και φοίτησαν σπουδαίοι άνθρωποι, που έχουν διαπρέψει στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια κοινωνία. Στην πορεία των χρόνων και επί Δημάρχου Γεωργίου Γώγου πάρθηκε η απόφαση να γίνει Μουσείο και να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Ελάτεια.
Η περιοχή ανήκει στο Νομό Φθιώτιδας και η αρχαιολογική Υπηρεσία στο Νομό Φθιώτιδας. Τα φυλλάδια του Μουσείου, γιατί παραπέμπουν στη Φωκίδα; Ποιοι και για ποιο λόγο, διαγράφουν την αρχαία Ιστορία της αρχαίας Ελάτειας, η οποία προϋπήρχε πριν από την Φωκική Συμπολιτεία;
Σιγή ιχθύος, για λόγους συμφερόντων ή σκοπιμότητας; Και τι ακριβώς είναι πίσω απ΄ όλη αυτήν την παραποίηση της Ιστορίας; Ποιο πρόσωπο ή πρόσωπα κρύβονται πίσω από την απαξίωση των αρχαίων Λοκρών της αρχαίας Ελάτειας; Θα τρίζουν τα οστά τους στον τόπο όπου έζησαν και τώρα "ποδοπατούν" αχάριστοι.
Τι έχει συμβεί κατά το παρελθόν και τι στην πορεία με όλες τις ανασκαφές νόμιμες και παράνομες; Ποιοι σχετίζονται με το όλο θέμα και γιατί επιμένουν πως η περιοχή σχετίζεται με τους Φωκείς;
Μου θυμίζει "φασιστική" συμμορία όλη αυτή η συμπεριφορά των τυχάρπαστων μελετητών. όλων αυτών, όπου κομπάζουν "ως ιστορικοί" πίσω από κομματικές οργανώσεις και ξαφνικά έσβησαν απ΄ τον ιστορικό χάρτη την αρχαία Ελάτεια.
Οι θρησκευτικές καταπατήσεις είναι πολλές και οι "σωστικές" ανασκαφές επίσης πολλές. Οι αρχαίες πέτρες στις οικοδομές και στις εκκλησιές δεν στεριώνουν την απαξίωση του αρχαιολογικού χώρου, μήτε την απαξίωση της Ιερής Ενέργειας της αρχαίας Θεάς Κραναίας, στην περιοχή. Μήτε των άλλων αρχαίων Ιερών. όπου υπάρχει εξωκλήσι έχει χτιστεί πάνω σε αρχαίο ελληνικό Ναό.
[ εικόνα: Αυτή η φωτογραφία μου είναι πολύ παλαιά. Φυσικά έχει πνευματικά δικαιώματα και δεν μπορεί κάποιος να την χρησιμοποιεί. Οι όσοι από γνωστούς που καλύπτουν το πρόσωπό τους στο fb με αυτό το "προφίλ", να το αφαιρέσουν]

Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Δεν υπάρχουν σχόλια: