Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

"Αγία Αθανασία του Αιγάλεω και Μητρόπολη Φθιώτιδας"



                                                          εικόνα από το ιντερνετ
Αγ.Αθανασία του Αιγάλεω και Μητρόπολη Φθιώτιδας

Ερευνώντας ένα θέμα μάλλον ξεχασμένο, που σχετίζεται με την γνωστή ως...αγία  Αθανασία του Αιγάλεω, αλλά τόσο έντονο στη Στερεά Ελλάδα, διαβάζουμε στο διαδίκτυο:
"Το 1980 οι δημοσιογράφοι Γιάννης Δημαράς, Γιώργος Λιάνης και ο Κώστας Χαρδαβέλλας, αποκαλύπτουν στην εκπομπή τους την τεράστια περιουσία της, η οποία αποτελείται από σπίτια, οικόπεδα, και χωράφια σ’ όλη την Ελλάδα. Ακίνητα στο Αιγάλεω και το μοναστήρι-φρούριο στη Μάνδρα Αττικής. Η αξία τους αγγίζει τα 400 εκατομμύρια δραχμές ενώ τις τεράστιες εκτάσεις, τις καλλιεργούσαν αφιλοκερδώς οι πιστοί.  Η Αγία Αθανασία του Αιγάλεω, κάθεται στο σκαμνί αφού έχει προηγηθεί επερώτηση στη Βουλή για το ίδρυμά της. Οι καταγγελίες τότε είχαν συγκλονίσει. Σε μια από τις δίκες, ο επιθεωρητής του υπουργείου Κοινωνικών υπηρεσιών, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «πότιζαν με υπνωτικά τους γέρους και τις γριές, που δεν μπορούσαν να κουνηθούν από τα κρεβάτια τους. Ήταν ακίνητοι και σκελετωμένοι και περίμεναν τον θάνατο». Ακόμα και όταν ακούστηκαν τέτοιες σκληρές καταγγελίες, οι οπαδοί της Αθανασίας δεν πτοήθηκαν. Της ασκείται ποινική δίωξη για κακούργημα αλλά αθωώνεται. Γενικά απ’ όλα τα δικαστήρια έφευγε με απαλλακτικές αποφάσεις.
Τον Μάρτιο του 2013 δημοσιεύεται μια φωτογραφία της «Αγίας» όπως είναι σήμερα, καθηλωμένη στο αναπηρικό καροτσάκι, ενώ έχει υποστεί πολλά εγκεφαλικά επεισόδια. Έχει μειώσει της δημόσιες εμφανίσεις της, εξακολουθεί όμως να διατηρεί τις περίφημες κουμπαριές της με πολλές και ισχυρές οικονομικά οικογένειες της Αθήνας, που τους έχει βαπτίσει παιδιά. Οι βοηθοί της απλώς την περιφέρουν ανάμεσα στους πιστούς και «ερμηνεύουν» τους ακατάληπτους ήχους που βγαίνουν από το στόμα της. Παρότι είναι ευρέως γνωστό πως τα μηνύματα από την Παναγία ήταν ψεύτικα, υπάρχει στα αλήθεια ακόμη κόσμος, τόσες δεκαετίες μετά, που την θεωρεί στ’ αλήθεια Αγία. Έκπληξη προκαλεί το ότι κάθε Σάββατο, πλήθος κόσμου συρρέει στο ειδικά διαμορφωμένο παρεκκλήσι της, για να την προσκυνήσει…"
Στη φωτογραφία της εικόνας η γνωστή αγ. Αθανασία του Αιγάλεω εικονίζεται μαζί με τον Μητροπολίτη Νικόλαο (από την Τήνο) Φθιώτιδας.
Τι έχουν γίνει οι εκτάσεις της αγ. Αθανασίας; Τι έχουν γίνει τα ακίνητα σπίτια της και τα οικόπεδά της, αλλά και τα πλήθος αφιερώματα των όσων άφηναν στην...ποδιά της; Τι σχέση έχει με αυτό το όλο θέμα η... Μητρόπολη της Στερεάς Ελλάδας ή μήπως όχι και πως μπλέκονται όσοι μπλέκονται από τους..."ευσεβείς" χριστέμπορους της περιοχής εντός κι εκτός ορθοδόξου εκκλησίας; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: