Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Νότα Κυμοθόη "Οι βέβηλοι στο ιερό του Ασκληπιού"

Photography and writer Nota Kymothoe© Nota Kimothoi
   Νότα Κυμοθόη "Οι βέβηλοι στο ιερό του Ασκληπιού"
          Η ανάρτηση αυτή, αποτελεί κατάθεση ψυχής, για τα ιερά κι αρχαία όσια ενός ποδοπατημένου αρχαίου χώρου, που δε σέβονται τίποτα. Μεγάλωσα στην Ελάτεια της Λοκρίδος, όπως λεγόταν κάποτε, ενώ τώρα ανήκει στο Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας με έδρα την Τιθορέα. 
         Αν κάποιοι έχουν άγνοια για την αρχαία ελληνική θρησκεία κι αν κάποιοι συνεχίζουν να καλλιεργούν στρεβλές απόψεις και ιδέες, στιγματίζοντας και βεβηλώνοντας το αρχαίο ελληνικό Πνεύμα και καλλιεργώντας μίσος για την αρχαία ελληνική θρησκεία, έχουν μεγάλο πρόβλημα υπαρξιακό, καθώς ζουν στο ψεύδος της παραπλάνησής τους. Η περιοχή, για την οποία θα μιλήσω συστηματικά λεηλατείται από αρχαιοκάπηλους, από τότε που την γνωρίζω από μικρό κοριτσάκι, δίχως να ενδιαφέρεται κανείς. Κι ενώ υπάρχουν πολλοί αρχαιολόγοι από αυτόν τον τόπο, δυστυχώς ζουν στο "σύννεφο" της ύπαρξής τους και επιμένουν να θέλουν την περιοχή ν΄ ανήκει στη Φωκίδα. 
         Οι λόγοι είναι μάλλον κέρδους και μπερδέματος για λόγους εφοριακούς ή για λόγους που οριοθετούν την περιοχή διαφορετικά απ΄ότι είναι στους χάρτες.
           ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΣ: Αφού ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας με έδρα την Τιθορέα ανήκει στο νομό Φθιώτιδας, γιατί μπερδεύουν τον κόσμο πως ο αρχαιολογικός τόπος της αρχαίας Ελάτειας ανήκει στη Φωκίδα; Τι συμβαίνει εδώ; Η αρχαιολογική Υπηρεσία που είναι Υ/Η για την περιοχή έχει έδρα τη Λαμία.  Κουβάρι όλη η κατάσταση...Για ποιούς λόγους άραγε;
       Η άνω εικόνα, είναι ένα μικρό δείγμα, από τη μεγάλη καταστροφή, από το ιερό Ασκληπιείο και από τον ιερό αρχαίο Ναό του Θεού Ασκληπιού, στη θέση αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Ελάτειας Λοκρίδος, του σημερινού Δήμου Αμφίκλεια- Ελάτεια με έδρα Τιθορέα, στο νομό Φθιώτιδας. 
Photography and writer Nota Kymothoe© Nota Kimothoi
      Το ιερό έχει σκαφτεί πολλές φορές από...τυχάρπαστους, που κατά καιρούς έως και πρόσφατα σκάβουν. Ακριβώς στη θέση αυτή, πλάι υπάρχει μάντρα με περιφραγμένη ορθόδοξη εκκλησία του αγ. Αθανασίου, μέσα σε "οικόπεδο";;; που περιβάλλεται με μαντρότοιχο, εντός του αρχαιολογικού χώρου και διακρίνεται στην φωτογραφία με τα δέντρα, τα οποία έχουν φυτέψει μετά από τις παράνομες ανασκαφές τους κι έχουν ανασκάψει κι ανασκάπτουν πολλές φορές κι έχουν βρεθεί διάφορα κτερίσματα κι αρχαία αντικείμενα που έχουν κάνει φτερά, τα περισσότερα. Στη φωτογραφία διακρίνονται σκόρπιες πέτρες (έχω γράφει κι ένα Ποίημα με τον ίδιο τίτλο, που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο μου ΔΙΨΑ και ΣΙΩΠΗ εκδόσεις Διογένης 1992), από τις αρχαίες κατοικίες των αρχαίων κατοίκων της αρχαίας Ελάτειας. Όσες απέμειναν, γιατί και οι σκόρπις πέτρες έκαναν κι αυτές φτερά. Στη φωτογραφία, φαίνεται η καταπάτηση που έχει συμβεί, καθώς παράνομα έχουν τοποθετήσει κάποιοι σωληνώσεις για ίδρευση σε παράνομες κατασκευές τους μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Πρώτη διδάξασα την παρανομία η καταστροφή των αρχαίων ελληνικών ναών και στη θέση τους ανέγερση με τα υλικά τους ορθοδόξων μικρών εκκλησιών. Κλοπές και καταστροφές φανερές!..
    Ο αρχαίος Έλληνας Θεός Ασκληπιός ήταν γιος του Έλληνα Θεού Απόλλωνος και της Ελληνίδας Κορωνίδος (πριγκίπισσας) από τη Θεσσαλία. Μεγάλωσε με τη φροντίδα και τη Διδασκαλία του σοφού Κένταυρου Χείρωνα (ο ίδιος ήταν Διδάσκαλος των Ελλήνων Ηρώων Αχιλλέα, Ιάσωνος και Πηλέα).
   Ο Θεός Ασκληπιός ήταν μέγας Θεραπευτής και λατρεύτηκε στην αρχαία εποχή για τις απειράριθμες θεραπείες σε ασθενείς και του είχαν δώσει τα εξής προσωνύμια κι επίθετα:
1. Ασκληπιός ηπιόδωρος=ο δωρίζων γαλήνη
2. Ασκληπιός ηπιοδότης=ο ανακουφιστής των πόνων
3. Ασκληπιός ηπιόφρων=ο παρέχων αγάπη, ηρεμία και στοργή
4. Ασκληπιός ήπιος=ο ήρεμος, ο πράος θεραπευτής
5. Ασκληπιός Σωτήρας

    Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη "ασκάλαβο"=ερπετό, σαύρα, φίδι. Είναι συνθετικό δηλαδή Ασκάλαβος+ήπιος=Ασκληπιός. Στην περιοχή της αρχαίας Ελάτειας υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα και σήμερα Ασκάλαβοι ήπιοι. Έχουμε λοιπόν το όνομα: ΑΣΚ (Α)Λ(ΑΒΟΙ)ΗΠΙΟΣ και Α ΑΒΟΙ που παραπέμπει στην αρχαία πόλη ΑΒΑΙ τον σημερινό Έξαρχο κοντά στην πόλη της Αταλάντης. Η περιοχή αυτή ήταν περιοχή των αρχαίων Λοκρών και σήμερα ανήκει στο νομό Φθιώτιδας κι όχι στο νομό Φωκίδας. Οι αρχαίες ΑΒΕΣ ο Έξαρχος δηλαδή σήμερα, γνωστός για κάποιες "τυχαίες" ανασκαφές, όπου άφθονο χρυσάφι ήρθε στην επιφάνεια και πλήθος αγαλμάτων τα οποία δυστυχώς κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια πολλά χρόνια...
    Ο Θεός Ασκληπιός, υπήρξε μέγας θεραπευτής και στα νομίσματα που είχαν κόψει προς τιμήν του, αναγράφεται ΣΩΤΗΡΑΣ.
     Απεικονίζεται ως γενειοφόρος και με μαλλιά μακριά, ακουμπισμένος σ΄ένα ρόπαλο, μια βακτηρία, γύρω από την οποία είναι τυλιγμένο το σύμβολο του Ασκληπιού, το έμβλημά του θα λέγαμε σήμερα, ένα φίδι. Δηλαδή το ρόπαλο με το οποίο εξολόθρευε τα φίδια και ίσως να χρησιμοποιούσε το δηλητήριό τους, για θεραπευτικούς σκοπούς.
     Έχουν λεχθεί κι έχουν γραφτεί πολλά για τον Θεό Ασκληπιό κι είναι βεβήλωση η όλη ιστορία να ξετυλίγεται μέσα στη..."βίβλο" για το φίδι να δίνει το μήλο στην Εύα!..
    Αλλά, επειδή η αλήθεια είναι μόνον μια, αυτό το ιερό φίδι του Ασκληπιού, φτάνει ως την εικόνα της Παναγιάς στην Κεφαλλονιά, τις ημέρες του 15Αύγουστου, φανερώνοντας στους εν αγνοία ακόμα πιστεύοντας στο ψέμα του προπατορικού αμαρτήματος, πως η ιερή γνώση της ιερής θεραπείας του Ασκληπιού, βεβηλώθηκε από τυχάρπαστους...
  Ο Θεός Ασκληπιός ανάστησε το Γλαύκο, το γιο του Μίνωα, τον Καπανέα, τον Λυκούργο, τον Ιππόλυτο (γιο του Θησέα) και άλλους...
   Παππούς του ήταν ο Ζευς (Δίας) και με έναν κεραυνό τον άρπαξε από τη γη και τον έφερε στα ουράνια.
   Ο Ασκληπιός Θεός της αρχαίας Ελλάδας Σωτήρας και σύμβολο στο ιερό Κηρύκειο του Θεού Ερμή, το οποίο καθιερώθηκε ως σύμβολο της Ιατρικής αργότερα.
   Στην αρχαιότητα υπήρχαν πάνω από 300 Ασκληπιεία στα οποία, σε πολλές αρχαίες ελληνικές πόλεις, αποτελούσαν ιερούς χώρους θεραπείας. 
   Το Ρόπαλο του Θεού Ασκληπιού και το ιερό Κηρύκειο του Ερμή έχουν σχέση με το ιερό Δέντρο της μυστικιστικής ενέργειας και δράσης που αντιστοιχεί στον κοσμικό άξονα της γης, δηλαδή στο συμβολισμό του Δέντρου της ζωής.
(...συνεχίζεται)

Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: