Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Νότα Κυμοθόη Οι Λοκροί


                                                       φωτογραφία της Νότας Κυμοθόη

Νότα Κυμοθόη
Οι Λοκροί
    Ένας λαός με πολύ μεγάλη ιστορία, οπού έζησε στην περιοχή της σημερινής Στερεάς Ελλάδας με το όνομα κάποτε Λοκρίς ή Λοκρίδα.
 Απλωνόταν από τον Μαλιακό κόλπο έως τον Κορινθιακό κόλπο. Στην Ανατολική πλευρά κατοικούσαν οι Οπούντες ή Οπούντιοι Λοκροί και στα Δυτικά οι Οζόλες και η περιοχή τους ονομαζόταν Οζολία Λοκρίς. 
Στην πλαγιά του όρους Καλλίδρομον και στην περιοχή Κνημίς κατοικούσαν οι Επικνημίδιοι Λοκροί. 

  Το όνομα είναι από τον Λοκρό και περιλαμβάνονται στοιχεία στο βιβλίο μου για τους Λοκρούς με τον τίτλο Ιστορική Αναδρομή 2004, αλλά και στο βιβλίο μου Το Λ των λέξεων και του Λόγου και οι απόγονοί του Λοκρού, δηλαδή οι Λοκροί, επεκτάθηκαν ως την άκρη του κόσμου...

 Νέοι έποικοι έφτασαν στην περιοχή κατά την Πρωτοελλαδική εποχή και παρά τις μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις συνέρρεαν έως την εποχή των Ρωμαίων και συνεχίζουν έως τις ημέρες μας... Κορύφωση εποικισμού έχουμε κατά τους κλασικούς χρόνους.

    Η αρχαία Ελάτεια, υπάρχει σαν όνομα πόλης Ελάτεια έως και σήμερα, παρά το πείσμα κάποιων, να επιμένουν στο επί οθωμανικής κυριαρχίας όνομά της ως Δραχμάνι. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Καλλιδρόμου και υπήρξε μια ισχυρή αρχαία πόλη με δικό της νόμισμα που έφερε στην μια πλευρά τη μορφή της Αθηνάς Κραναίας και στην άλλη το πρόθεμα ΕΛ. Καταστράφηκε από το Φίλιππο Β΄ κατά την επιδρομή του για να ενώσει τους Έλληνες, διότι οι Φωκείς* εκείνη την εποχή, κατέστρεφαν τα αρχαία ελληνικά ιερά.
 Η Ιστορία των Λοκρών, περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου Ιστορική Αναδρομή-Ελάτεια Λοκρίδος, έκδοση 2004, μέρος του οποίου, δόθηκε στους ντόπιους αρχαιολόγους που εργάζονται στο Δήμο της Ελάτειας και όχι μόνον της περιοχής, σε περιοδικά, σε ενδιαφερόμενους συγγραφείς κι εκδότες περιοδικών, κατά την Διάλεξή μου στην Ελάτεια 14/8/2014 με θέμα Ομιλία Παναγιώτας Κυμοθόη Ελάτεια Λοκρίδος Ιστορική Αναδρομή κατά την Προσυνεδριακή Εκδήλωση της Ολυμπιάδας Γραμμάτων υπό την αιγίδα του ΥΠΟ και των περιοδικών Νέα Αριάδνη και Κελαινώ.
Στην σύντομη αυτή ομιλία μου στην κεντρική πλατεία της Ελάτειας, στο 9 σελίδων έντυπό μου, ατο όπου ελάχιστες πληροφορίες γράφονται για τους Λοκρούς,  είχαν την ενημέρωση οι παρευρισκόμενοι ντόπιοι κάτοικοι και πλήθος κόσμου από το χώρο της εκπαίδευσης της περιοχής και των γύρω περιοχών, καθώς και τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι.


Η Λοκρίδα στα αρχαία ελληνικά Λοκρίς,  είναι σε μια παλιότερη εποχή, η περιοχή της Στερεάς Ελλάδας όπου στην αρχαιότητα χωριζόταν στην Οζολία Λοκρίδα ή Εσπερία Λοκρίδα και στην Οπουντία Λοκρίδα. Κάτοικοι της ήταν οι Λοκροί, αρχαίο ελληνικό φύλο, ενώ προϊστορικοί κάτοικοι ήταν οι Λέλεγες.

Οι Λοκροί ήταν αρχαίο ελληνικό φύλο, που κατοικούσε στην κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Λοκρίδα, η οποία στην αρχαιότητα χωριζόταν σε δύο περιοχές. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, στα δυτικά κατοικούσαν οι Εσπέριοι ή Οζόλες Λοκροί, σε μια περιοχή η οποία βρισκόταν στους σημερινούς νομούς Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας. Στα ανατολικά ήταν η "Εώα Λοκρίς" όπου οι Λοκροί κατοικούσαν στην περιοχή του σημερινού νομού Φθιώτιδας. Αυτοί με την σειρά τους χωρίζονταν σε Λοκρούς Οπούντιους, σε αυτούς δηλαδή που είχαν μητρόπολη τον Οπούντα και Λοκρούς Επικνημίδιους που ονομάζονταν έτσι από το βουνό πλάι στο οποίο ζούσαν, την Κνημίδα, με κυριότερη πόλη το Θρόνιο, ένα μικρό κι απόμερο χωριό με πολύ μεγάλη ιστορία που σήμερα το λένε Δερνίτσα. Αλλά γενικά οι αρχαίοι αυτοί πρόγονοί μας δεν συνήθιζαν να τους διαχωρίζουν, καθώς ήταν ενωμένοι σε κοινό των Λοκρών με πρωτεύουσα την πόλη Οπούς.
Επιφανής ήρωας των Λοκρών υπήρξε και ο Αίας ο Λοκρός, που έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο ως επικεφαλής των υπόλοιπων Λοκρών. Αλλά επειδή βεβήλωσε το ιερό της Αθηνάς στην περιοχή της Τροίας, καταδικάστηκε όλη η περιοχή των Λοκρών σε τιμωρία από τους θεούς και ιδιαίτερα από την Θεά Αθηνά Κραναία, προστάτιδα των Λοκρών.
Ο Μνησίβουλος υπήρξε Ολυμπιονίκης με καταγωγή από την πόλη Ελάτεια κι έτρεξε με δόρυ κι ασπίδα το 161 μ.Χ. στην 235η Ολυμπιάδα κι είχε νικήσει δυο φορές. α) Σε νίκη Διπλού σταδίου και β) σε νίκη Οπλίτη δρόμου με ασπίδα.
Όλη η περιοχή των αρχαίων Λοκρών έχει κατασκαφτεί από παράνονες ή σωστικές ανασκαφές και τα ευρύματά της δυστυχώς πωλούνται σε ξένες αγορές.
Είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει σε μια περιοχή, απ΄όπου κατάγονται πολλοί αρχαιολόγοι και δεν έχουν το θάρρος να προστατέψουν με τον τρόπο της ειδικότητάς τους τον τόπο τους...

© Νότα Κυμοθόη