Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ "ΟΙ ΛΟΚΡΟΙ"ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ
"ΟΙ ΛΟΚΡΟΙ"
Γράφει η Νότα Κυμοθόη


    Ένας λαός με πολύ μεγάλη ιστορία οπού έζησε στην περιοχή της σημερινής Στερεάς Ελλάδας με το όνομα Λοκρίς ή Λοκρίδα. Απλωνόταν από τον Μαλιακό κόλπο έως τον Κορινθιακό. Στην Ανατολική πλευρά κατοικούσαν οι Οπούντες ή Οπούντιοι Λοκροί και στα Δυτικά οι Οζόλες και η περιοχή τους ονομαζόταν Οζολία Λοκρίς. Στην πλαγιά του όρους Καλλίδρομον και στην περιοχή Κνημίς κατοικούσαν οι Επικνημίδιοι Λοκροί. 
    Το όνομα είναι από τον Λοκρό {περιλαμβάνονται στοιχεία στο βιβλίο μου για τους Λοκρούς"Ισ τορική Αναδρομή 2004"} και οι απόγονοί του επεκτάθηκαν ως την άκρη του κόσμου...
      Νέοι έποικοι έφτασαν στην περιοχή κατά την Πρωτοελλαδική εποχή και παρά τις μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις συνέρρεαν έως την εποχή των Ρωμαίων και συνεχίζουν έως τις ημέρες μας... Κορύφωση εποικισμού έχουμε κατά τους κλασικούς χρόνους.

    Η αρχαία Ελάτεια (υπάρχει σαν όνομα πόλης και σήμερα), χτισμένη στους πρόποδες του Καλλιδρόμου υπήρξε μια ισχυρή αρχαία πόλη με δικό της νόμισμα που έφερε στην μια πλευρά τη μορφή της Αθηνάς Κραναίας και στην άλλη το πρόθεμα ΕΛ. Καταστράφηκε ολοσχερώς από το Φίλιππο Β΄ κατά την επιδρομή του για να ενώσει τους Έλληνες...
(Η Ιστορία των Λοκρών, περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου:Ιστορική Αναδρομή-Ελάτεια Λοκρίδος, έκδοση 2004), απ΄όπου ελάχιστες πληροφορίες γράφονται για τους Λοκρούς εδώ:


Η Λοκρίδα (αρχαία ελληνικά:Λοκρίς) είναι περιοχή της Στερεάς Ελλάδας που στην αρχαιότητα χωριζόταν στην Οζολία Λοκρίδα (ή Εσπερία Λοκρίδα) και στην Οπουντία Λοκρίδα. Κάτοικοι της ήταν οι Λοκροί, αρχαίο ελληνικό φύλο, ενώ προϊστορικοί κάτοικοι ήταν οι Λέλεγες.


Οι Λοκροί ήταν αρχαίο ελληνικό φύλο, που κατοικούσε στην κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Λοκρίδα, η οποία στην αρχαιότηταχωριζόταν σε δύο περιοχές. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, στα δυτικά κατοικούσαν οι Εσπέριοι ή Οζόλες Λοκροί, σε μια περιοχή η οποία βρισκόταν στους σημερινούς νομούς Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας. Στα ανατολικά ("Εώα Λοκρίς") οι Λοκροί κατοικούσαν στην περιοχή του σημερινού νομού Φθιώτιδας. Αυτοί με την σειρά τους χωρίζονταν σε Λοκρούς Οπούντιους (σ' αυτούς δηλαδή που είχαν μητρόπολη τον Οπούντα) και Λοκρούς Επικνημίδιους (που ονομάζονταν έτσι από το βουνό πλάι στο οποίο ζούσαν, την Κνημίδα, με κυριότερη πόλη το Θρόνιο), αλλά, γενικά, δεν συνήθιζαν να τους διαχωρίζουν καθώς ήταν ενωμένοι σε κοινό με πρωτεύουσα την πόλη Οπούς.
Επιφανής ήρωας των Λοκρών υπήρξε ο Αίας ο Λοκρός, που έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο ως επικεφαλής των υπόλοιπων Λοκρών. Αλλά επειδή βεβήλωσε το ιερό της Αθηνάς καταδικάστηκε όλη τη περιοχή των Λοκρών σε τιμωρία από τους θεούς και ιδιαίτερα από την Αθηνά...

© Νότα Κυμοθόη