Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Νότα Κυμοθόη για το Νίκο Καζαντζάκη


Νότα Κυμοθόη για το Νίκο Καζαντζάκη


     Ο Νίκος Καζαντζάκης αποτελεί τον φάρο εκείνον της ελληνικής διανόησης, όπου φωτίζεται η σκοτεινή πλευρά όλων των σκοτεινών θεμάτων απάτης σε χώρους μοναστηριών κι εκκλησιών της εποχής του σε σχέση με την επίγεια εξουσίας τους, ποδοπατώντας την εντολή του Ιησού Χριστού ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ, ενώ τον χρησιμοποιούσαν για να εξουσιάζουν και να δορυν οικονομικά προς όφελός τους!!!
     Κι εδώ είναι η μεγάλη ειρωνεία, που από μικρό παιδί με είχε προβληματίσει, με όλα όσα γύρω μου είχα αντιληφθεί σε μικρούς και μεγάλους τόπους. χωριών αλλά και πόλεων. Ο Νίκος Καζαντζάκης με τη λογοτεχνική του γραφή φέρνει στο φως ήθη και συμπεριφορές αλλά και χαρακτήρες ανθρώπων, οπού διδάσκουν οι συμπεριφορές τους.
    Αλλά, επειδή και οι άνθρωποι οι οποίοι φόρεσαν από ανάγκη οικονομική, το ράσο, είναι καθημερινοί, όπως όλοι, θα τους ευγνωμονούμε στο μέλλον για την απαξίωσή τους στο έργο του, γιατί η γνώση που μας προσφέρουν οι συμπεριφορές τους είναι διαχρονικές και προς αποφυγή. Θα τους ευγνωμονούμε για το λάθος τους να τον αφορίσουν με μίσος γιατί μας δίδαξαν πως η αγάπη τους για το Θεό δεν είναι αληθινή, αλλά επιφανιακά κερδοσκοπική. Θα τους ευγνωμονούμε για όλα τους τα λάθη να μη επιτρέπουν στην τέχνη να έχει λόγο δημόσιο γιατί αυτά τους τα λάθη είναι μικρά για όλη την ανθρωπότητα που συνειδητοποίησε τι είναι Θεός και τι είναι Αγάπη Θεού κι ευχαριστούμε γι΄αυτή την συμπεριφορά τους. 

Νότα Κυμοθόη για το Νίκο Καζαντζάκη © Nότα Κυμοθόη


Άδεια Creative Commons