Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Νότα Κυμοθόη "Αρχαία Ελάτεια αρχαϊκή πόλη Λοκρών"



Photography Nota Kymothoe©Νότα Κυμοθόη
Νότα Κυμοθόη
"Αρχαία Ελάτεια αρχαϊκή
πόλη Λοκρών"


    Και ο Στράβων γράφει στη Γεωγραφία του, για την αρχαία Ελάτεια, και την χαρακτηρίζει αρχαϊκή πόλη των Λοκρών, η οποία πέρασε σε πολλά χέρια κατακτητών, μεταξύ αυτών ήταν και οι Φωκείς: Strabo. ed. H. L. Jones, The Geography of Strabo. Cambridge, Mass.: Harvard University Press. London: William Heinemann, Ltd. 1924.
       Η αρχαία Ελάτεια των αρχαίων Λοκρών κατοίκων αυτής της περιοχής, η οποία σήμερα ανήκει στο Δήμο Αμφίκλεια-Ελάτεια στο νομό Φθιώτιδας. Η αρχαία Ελάτεια, χτίστηκε πολλά χρόνια πριν περιέλθει στα χέρια της Φωκικής Συμπολιτείας. Δεν μπορεί λοιπόν να χαρακτηρίζεται η πόλη αυτή, Φωκική, από κάποιους "κερδοσκόπους" ή ευρισκόμενους σε άγνοια παντελή. Αποτελεί ύβρη και προσβολή των αρχαίων Ελλήνων Θεών της περιοχής και μάλιστα της Θεάς Αθηνάς Κραναίας (στην άνω εικόνα κάποια από τα ερείπια του κατεστραμμένου αρχαίου δωρικού ναού της, σε λόφο, κοντά στη σημερινή πόλη Ελάτεια). 
     
   Οι αρχαίοι κάτοικοι μετά τη διάσωσή τους από τον κατακλυσμό, γνωστό ως κατακλυσμό του Δευκαλίωνος, αφού ευχαρίστησαν τον Φύξιο Ζευ, έχτισαν τον ναό αυτόν προς τιμήν της λατρευτής κι αγαπημένης κόρης του Αθηνάς και της έδωσαν το επίθετο Κραναία. Ο αρχαίος Ναός της Κραναίας Αθηνάς υπήρχε ενεργός ως την εποχή του Ιουστινιανού, μαζί με τους άλλους αρχαίους ναούς μέσα στην αρχαία πόλη Ελάτεια. Ερείπιά τους διακρίνονται ακόμα και σήμερα, παρά τις μεγάλες καταστροφές που έχουν γίνει από τους χριστιανούς, χτίζοντας πάνω σε αυτούς τους δικούς τους ναούς, αλλά κι από πολέμους και βανδαλισμούς  στην πορεία των ετών που πέρασαν.
                                                              
                                                                                                               Σε αυτήν την εικόνα όπου τα αρχαία ερείπια του ναού της Αθηνάς Κραναίας τα σακατεύει ο χρόνος επάνω στον λόφο αυτόν, η θέα είναι μοναδική, καθώς ο Παρνασσός δεσπόζει απέναντι, θυμίζοντας πως αυτό το ιερό βουνό, είχε κάποτε εξαφανιστεί από τα νερά που το σκέπασαν. Η Θεά Αθηνά κρατούσε την γνώση αυτήν και σκόρπισε όλη τη Σοφία στους κατοίκους αυτής της περιοχής, αλλά και σε όλους τους Λοκρούς. Γιατί οι Λοκροί εξαπλώθηκαν και πίσω από τον Παρνασσό κι εκεί το άλλο ιερό παιδί, ο Απόλλων λατρεύτηκε στην πλαγιά του Παρνασσού και στους Δελφούς. Ο Ζευς είχε κόρη την Αθηνά, αλλά είχε και υιό τον Απόλλωνα. Το ιερό βουνό ένωνε τα ΑΔΕΛΦΙΑ, ΑΔΕΛΦΟΙ και στην πορεία το ιερό του Απόλλωνα .ονομάστηκε ΔΕΛΦΟΙ. 
     Στην περιοχή της αρχαίας Ελάτειας των αρχαίων Λοκρών, υπήρχαν ο ναός του Θεού Ασκληπιού και το Ασκληπιείο, το οποίο έχουν ολοσχερώς καταστρέψει, έχει ο χώρος ολόγυρα μάντρα με τσιμεντόλιθους κι έχουν φυτέψει μέσα πεύκα κι έχουν χτίσει εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου με τις αρχαίες πέτρες. Οι ανασκαφές κατά καιρούς παράνομες από αρχαιοκάπηλους που συνεχίζουν έως των ημερών μας (δυστυχώς).  Υπήρχε αρχαίο Θέατρο, το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί, υπήρχε ναός του Θεού Διονύσου, της Θεάς Ήρας, της Θεάς Αρτέμιδος, του Θεού Απόλλωνος και αμέτρητα αρχαία αγάλματα μέσα στην αρχαία πόλη, η έκταση της οποίας απλωνόταν χιλιόμετρα. Κι αυτό καταμαρτυρούν οι αμέτρητες πέτρες που έβρισκαν οι αγρότες, όταν όργωναν τα χωράφια τους.  Κάποια ευρήματα που έτυχε να διασωθούν, δίνουν τη γνώση για μελέτη των αρχαίων Λοκρών της αρχαίας Ελάτειας κι αυτά είναι σε διάφορα αρχαιολογικά Μουσεία της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και των Αθηνών, αλλά και στην Ιταλία...
      Το σημαντικό για την αίγλη της αρχαίας πόλης των Λοκρών την Ελάτεια, είναι τα νομίσματά της, πολύ πριν την φωκική Συμπολιτεία.


Το σπάνιο νόμισμα με το κεφάλι της θεάς Αθηνάς Κραναίας είναι αυτό κι είναι αρχαίο νόμισμα των αρχαίων Λοκρών Επικνημιδίων της αρχαίας ελληνικής πόλης Ελάτεια, στη σημερινή Φθιώτιδα. Το νόμισμα παριστάνει την Κραναία Αθηνά τιμητικά για τον ναό που την λάτρευαν, κι είναι ο πρώτος ναός που έχτισαν μετά από τον κατακλυσμό. Φέρει Ήλιο, τον οποίο λάτρεψαν για το ό,τι λάτρευαν το Φως ως Θεό και έχει έναν πυρσό, φανερώνοντας την καταγωγή τους αφ΄ ενός από τον Προμηθέα, που έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους, αφ΄ ετέρου γιατί με αυτήν δημιούργησαν ανάπτυξη εκείνη την αρχέγονη εποχή!

(συνεχίζεται...)


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ανάρτηση είναι δημοσιευμένη και παλιότερα ως μέρος του βιβλίου μου και διαφόρων ομιλιών μου για την ιστορική σημασία της περιοχής. 

Νότα Κυμοθόη "Η αρχαία Ελάτεια αρχαϊκή πόλη Λοκρών" © Nότα Κυμοθόη

Δεν υπάρχουν σχόλια: