Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ Ελλάδα απέκτησε το κλειδί υποστήριξη που χρειαζόταν για να σχηματίσει κυβέρνηση τη Δευτέρα, δημιουργώντας μια έκπληξη συμμαχία με ένα μικρό δεξιό κόμμα που σημαίνει πιθανή σύγκρουση για την διάσωση της χώρας.
Παρά το γεγονός ότι η συμμαχία μεταξύ των δύο ιδεολογικά αντίθετων κομμάτων που μοιράζονται μόνο την αντίθεσή τους στο σχέδιο διάσωσης ήταν μια έκπληξη, εντούτοις ενίσχυσε χρηματιστηριακές αγορές σε όλη την Ευρώπη που είχε πέσει στις ειδήσεις των αβέβαιων αποτελέσματα των εκλογών και ο φόβος μιας δεύτερης εκλογής. Τα αποθέματα είχαν μειωθεί όσο το τέσσερα τοις εκατό στην Αθήνα τη Δευτέρα το πρωί.
Η δεξιά πτέρυγα Ανεξάρτητοι Έλληνες κόμμα ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ Leader Αλέξης Τσίπρας να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, αφού έπεσε απέχει ελάχιστα από την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνος του μετά από ψηφοφορία της Κυριακής.
". Από αυτή τη στιγμή, η χώρα έχει μια κυβέρνηση Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα," Ανεξάρτητοι Έλληνες Leader Πάνος Καμμένος δήλωσε - χωρίς να διευκρινίζει αν θα συμμετάσχει σε συνασπισμό με Τσίπρα ή παράσχει στήριξη σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
«Είναι σαν να έχουμε αναγεννηθεί και τελικά αισθάνονται κάποια ελπίδα.»- Λίτσα Ζαρκάδα, καύση κυβέρνηση καθαρισμού των εργαζομένων
Τσίπρας έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευθεί μαζικές συμφωνίες διάσωσης στην Ελλάδα, αλλά έχει ορκιστεί να μην αναλάβει μονομερή δράση κατά των δανειστών από άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Με 99,8 τοις εκατό των ψήφων καταμέτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 149 έδρες στο κοινοβούλιο των 300 μελών με 36,3 τοις εκατό των ψήφων. Το κυβερνών συντηρητικό συνασπισμό ήταν 27,8 τοις εκατό, και η ακροδεξιά κόμμα Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση με 6,28 τοις εκατό.
Επιλογή Τσίπρα να διαπραγματευτεί με τις Ανεξάρτητων Ελλήνων - ένα κόμμα ευθυγραμμισμένα στην Ευρώπη με το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου - και όχι το κεντρώο Ποτάμι προκάλεσε ανησυχία ότι θα μπορούσε να πάρει μια σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές διάσωσης.
Χρηματοοικονομική επίσημη σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η νέα κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με διαπραγματευτές από την «τρόικα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα επιδιώξει αντί συνομιλίες απευθείας με τις κυβερνήσεις.

«Οι Έλληνες έχουν γράψει ιστορία»

Οι Έλληνες ψηφοφόροι στράφηκαν στις άλλοτε οριακή κόμματος της αριστεράς μετά από πέντε χρόνια τιμωρία των μέτρων λιτότητας που απαιτούνται σύμφωνα με € 240 δισεκατομμύρια (περίπου 336 δισεκατομμύρια δολάρια Cdn) ασχολείται διάσωσης έριξε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς δουλειά και άφησε σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας, χωρίς να κρατική ασφάλιση υγείας.
  • Ιταλικά υποστηρικτές της αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν μετά από δημοσκόπηση εξόδου αποτελέσματα στην Αθήνα, στις 25 Ιανουαρίου, 2015. Ένας ανώτερος υπάλληλος που διέπουν συντηρητικοί Ελλάδα έχει παραδέχτηκε την ήττα του στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.  «Χάσαμε», ο υπουργός Υγείας Μάκη Βορίδη είπε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Mega.  «Η έκταση της εν λόγω αποτέλεσμα δεν είναι ακόμη σαφές.»
1 από 11
Χιλιάδες υποστηρικτές αποδείχθηκε να παρακολουθήσετε το 40-year-old Τσίπρας μιλούν στο κέντρο της Αθήνας μετά τους αντιπάλους του παραχωρηθεί.
«Οι Έλληνες έχουν γράψει ιστορία», είπε, σε ζητωκραυγές. «Η Ελλάδα αφήνει πίσω καταστροφική λιτότητα, το φόβο και την αυταρχική κυβέρνηση."
Έξω εκστρατεία σκηνή του κόμματος στο κέντρο της Αθήνας, οι υποστηρικτές αγκάλιασε ο ένας τον άλλον και χόρεψε στη γιορτή.
«Είναι σαν να έχουμε αναγεννηθεί και τελικά αισθάνονται κάποια ελπίδα», δήλωσε ο Λίτσα Ζαρκάδα, ένας εργαζόμενος απολύθηκε καθαρισμού κυβέρνηση. "Μας πέταξαν στο δρόμο λίγο πριν θα μπορούσαμε να πάρουμε σύνταξη μας. Έχουμε περάσει τόσα πολλά."
Η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια άμεση έλλειψη μετρητών, με φθίνουσα πρωτογενές πλεόνασμα, επερχόμενη αποπληρωμή του δανείου, και τα όρια για τα χρήματα που μπορεί να αυξήσει τη χρήση δημοπρασίες γραμματίων.
Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Asset Management, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά να τρέχει ημέρα με την ημέρα εργασιών του και να πληρώσει το χρέος που καθίσταται απαιτητό το Μάρτιο στην απουσία επιπλέον μετρητά από τους διεθνείς πιστωτές.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πιστωτές της έχουν κολλήσει σε ένα γόρδιο δεσμό, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να σπηλιά σε κάτι. Ούτε η Ελλάδα, ούτε τους πιστωτές της θέλουν Ελλάδα στην προεπιλογή ή να βγείτε από την ευρωζώνη, έτσι ένας συμβιβασμός κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί," είπε Greene στο Associated Press .
Η νέα συμμαχία, είπε, «δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση θα συμμετάσχουν σε επικίνδυνες μικροπολιτική με τους πιστωτές στην Ελλάδα, καθώς προσπαθεί να διαπραγματεύονται τη χρηματοδότηση για να εξορκίσει την απόλυτη πτώχευση κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών."